.

Beskæring af træer efter japanske principper

En skrøne mindre
Vi starter med at få manet en fordom eller skrøne i jorden. Træer og buske har ikke noget imod at blive beskåret, der sker bare det, at man derved forbedrer plantens vækst og udseende og gør den smukkere at se på.

Det er rigtig spændende at arbejde med havens træer, og øvelse gør mester.

I vores besøgshave
er der mere end 20 klippede træer og buske. Det strækker sig lige fra azalier, ilex, buksbom til fyrretræer, enebær osv...

De stedsegrønne typer
som vi arbejder mest med er fyrretræer. Der findes flere slags fyrretræer, der kategoriseres efter forskellige kendetegn.

En af kategorierne er
om der er tale om en 2-nåls eller en 5-nåls fyr – de behandles meget forskelligt når det kommer til beskæring. Man finder ud af det ved at tælle det antal nåle der sidder i en vifte og er hæftet på grenen. 2 nåls fyr er ofte mere grønne i farven og dem der vokser hurtigst. 5-nåls fyren er mere blågrøn og har en hvid stribe på undersiden af nålen.

Beskæring af fyr
Den grovere beskæring - store grene osv..-foregår ved vintertid, da træet er i dvale og derfor ikke bløder så meget harpiks ud. Fra starten af juni nippes de nye skud (kaldet lys på fyrretræer) og en lettere beskæring kan foretages. Husk at der om sommeren bløder harpiks ud - så man kan ikke ukritisk fjerne de uønskede nåle.

Beskæring af enebær
Juniperus beskæres i sommerperioden og vi har oplevet mange der har gamle enebær stående i haven, der når man kigger ind i dem har de skønneste krogede stammer, og de er ofte helt fint velegnede til beskæring.
Man skal regne med at de efter beskæring godt kan se meget bare ud, men det varer kun et par år, så har de skudt så meget med fornyet kraft at de begynder at antage en smuk facon. Det kræver selvfølgelig at man følger op på beskæringen og holder træet ved lige. Ved en finere vedligholdelse af puderne på enebær - nippes skuddene mellem tommelfinger og pegefinger, så undgår man brune spidser.

Beskæring af lærk
Larix kaempferii - Japansk lærk. Kraftig beskæring foretages om vitneren, men om sommeren kan nye skud nippes så ofte man har lyst. Men klip aldrig på en lærk mens den er i udspring - det kan tage livet af den.

Beskæring af cypres
Kan nippes hele vækstsæsonen. Da cypresser altid bliver brune på de inderste grene, nusset al det visne af, derefter kan for lange grene fjernes og man kan forme træ og grene ved at lufte ud mellem gren niveauerne.

Beskæring af taks
Der er igen mange mennesker der har gamle taks træer eller buske stående i haven. Har man lyst til at forme på dem, må man se om træet/busken er velegnet til det. Er det tilfældet kan man gå igang med at fjerne alt vissent indefra og ud - samt nedefra og op - det tager noget tid at arbejde sig igennem hele træet/busken. Klip grene ind og husk at taks skyder fra stammen og skyder velvilligt, så den responderer hurtigt på klipningen. Oprette søjletaks er ikke velegnede til formklipning - da grenene vokser lodret.

Det rigtige beskærerværktøj
Husk at bruge sakse der er rene og slebne så man ikke flænser grenene. Husk også at en sav skal være ren når den sættes i træet. Kører saven trægt kan den med fordel smøres med olie. Husk at klippe helt ind til stammen og ikke efterlade en stub - der kan gå svamp i.

I Japan
Hvis man rejser til Japan for at studere haver bliver man nærmest slået helt omkuld af den æstetik og respekt for naturen der hersker i deres haver.

Hjælp til beskæring
Vil du gerne have beskåret noget i din have, men ikke synes du selv vil kaste dig ud i det - tilbyder vi naturligvis at udføre opgaven. Jagro arrangerer også kurser i beskæring, hvor deltagerne selv under kyndig vejledning lærer at forme træet efter japanske principper.